Google Search Console

Gebruik jij Google Search Console?

Controleer jij ook regelmatig wat voor positie jouw website op Google heeft? Ben je blij als je minimaal op de tweede pagina staat? Of misschien zelfs wel op de eerste pagina met het juiste zoekwoord. Maar hoe kan je zien hoe je website op Google scoort?

Veel vragen, waarvan ik bijna wel zeker ben dat de eerste twee met “Ja” worden beantwoord. Maar de derde dan?

Zoekmachineoptimalisatie, oftewel SEO is heel belangrijk voor jouw online aanwezigheid. Voor iemand die de ambitie heeft om op de felbegeerde eerste pagina te komen, dan beschrijven we hier een paar tips hoe je daar meer inzicht in krijgt.

Hoe vind je de positie van jouw website?

Vaak gaan mensen zelf op Google zoeken naar hun eigen website en zijn vaak verrast dat ze zo hoog staan. Maar zo werkt het niet, de zoekresultaten zijn niet statisch. Voor iedereen kan de volgorde anders zijn.

Er zijn veel tools beschikbaar waarmee je een inzicht krijgt over de prestaties van jouw website. Veel van deze tools zijn duur. Maar er is ook een gratis tool beschikbaar, en dat is Google Search Console. Deze bied je de organische rangschikgegevens, waaronder:

  • Voor welke zoekopdrachten jouw site is weergegeven en gevonden
  • De gemiddelde positionering voor een specifieke zoekopdracht of pagina
  • Hoeveel klikken jouw pagina heeft verdiend
  • Trends in deze statistieken over een bepaalde periode

Ik sla het instellen van de Google Search Console even over. Daar helpen wij je graag mee.

Google Search Console gebruiken

Als je ingelogd bent, klik dan eens op prestaties. Je ziet dan in 1 oogopslag wat jouw site doet. Je ziet het aantal klikken naar jouw website en hoeveel vertoning dit nodig had. Daarmee zie je de CTR (Click-Through-Ratio). En dan zie je ook nog eens de gemiddelde positie van jouw website.
Je kan daarnaast ook zien op welke zoekwoorden er gezocht wordt waarbij jouw website (of pagina) getoond wordt. Je ziet dus al heel snel waarom jouw bezoekers op jouw website komen.

Daarbij kan je ook filter instellen, met eindeloos veel mogelijkheden. Maar mijn ervaring is dat de standaard instellingen van de Google Search Console een heel goed beeld geven. Als je specifiek ergens de resultaten van wil weten, dan zijn de filters handig.

Je hebt nu een inzicht van de prestaties van de website. Nu moet je er nog iets mee doen. Hoe zorg je ervoor dat pagina’s beter presteren. En het is niet alleen een goede prestatie die belangrijk is. Maar vind de bezoeker ook daadwerkelijk waar hij naar op zoek was, zodat de bezoeker veranderd in een klant.

Yoast of RankMath helpt je

Een goed hulpmiddel hierbij is Yoast, een gratis plugin voor WordPress. De uitgebreide versie is een betaalde versie, maar je kan al een heel eind komen met de gratis versie. Met Yoast kan je jouw “Snippet” aanpassen. Dat is de tekst die Google laat zien als je ergens op zoekt. Je geeft “Focus keyphrases” op en je bent al een heel stuk verder. Het mooie van Yoast is dat de betreffende pagina ook analyseert. Yoast kijkt naar de inhoud, of deze overeenkomt met wat jij zegt in je “Snippet”. Ook geeft Yoast je allerlei tips en aanwijzingen en laat precies zien wat er beter kan. Dit wordt ook visueel aangegeven door gekleurde smileys. En het is een sport om deze allemaal lachend groen te hebben. Wij kijken heel graag met je mee als je dat wil, het is het meer dan waard.

(update 24 november 2020)
Sinds een aantal maanden zijn wij overgestapt naar RankMath Pro waar we nog meer invloed hebben op de SEO (zoekmachine optimalisatie) en zichtbaar betere resultaten halen. Met de overstap hebben we gebruik gemaakt van een ingebouwde tool waarmee alle gegevens vanuit Yoast zijn overgenomen en wij nu nog beter kunnen finetunen. Ook hebben wij daarmee meer invloed op socialmedia, wat een belangrijke marketingtool is. Meer weten?

 

Neem maar eens contact met ons op, het is leuker dan je denkt.

Meer lezen?

meisje recensie

Recensies

Hoe belangrijk zijn recensies? Voor het kopen van mobiele telefoons, gezondheidsproducten of een koffieapparaat, het komt bijna niet meer voor...

Lees meer...

Adres

Info

Join The club

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

×

Winkelwagen

Logo van Spreid

Spreid

nieuws brief

Geef je op voor de nieuwsbrief van Spreid en wij houden je op de hoogte.

Privacy. Deze website gebruikt cookies voor een optimaal gebruik.